Jean-Dominique Bauby: Perhonen lasikuvussa


Ranskan Ellen päätoimittaja Jean-Dominique Bauby sai aivohalvauksen vuonna 1995 aivan yllättäen kesken automatkan. Hän vaipui koomaan, josta heräsi kaksikymmentä päivää myöhemmin. Bauby sai kuulla halvaantuneensa päästä jalkoihin ja pystyi ainoastaan räpyttämään vasenta silmäluomeaan. Järki kuitenkin pysyi tallessa. Tilaa kutsutaan "locked-in"-syndroomaksi. Baubysta oli tullut kehonsa vanki, kuin perhonen lasikuvun sisällä.

On hämmästyttävää, kuinka paljon jaksamista, urheutta ja kärsivällisyyttä tämän kirjan "sanelu" pelkän silmän räpäyttämisen avulla on vaatinut. Sen Bauby kuitenkin teki avustajansa Clauden kanssa. Claude oli kirjoittanut ylös ranskan kielen aakkoset niiden yleisyyden mukaisessa järjestyksessä ja kun hän luki niitä hitaasti yksi kerrallaan, Bauby räpäytti silmää oikean kirjaimen kohdalla. Näin kirja saatiin kootuksi kirjain kirjaimelta.

Perhonen lasikuvussa julkaistiin Ranskassa vuonna 1997, siis varsin pian Baubyn sairastumisen jälkeen. Valitettavasti Bauby kuoli kaksi päivää julkaisun jälkeen.

Kirja koostuu lyhyistä luvuista, joissa Bauby kuvailee paljon sen hetkisiä tunteitaan, havaintojaan sairastamisen ajoista, mutta myös menneisyyden muistoja. Luvut ovat hyvin sirpalemaisia, tuokiokuvia sieltä sun täältä. Koskettavimpia ovat miehen kohtaamiset lastensa kanssa ja hänen muistonsa entisestä elämästään. Baubyn ajatuksista paistaa läpi kuinka hän niin tuskaisesti kaipaa menneeseen, terveeseen elämään, ihan arkisten asioiden pariin. Sukelluspuku on ajoittain hyvin ahdas. Ahtautta lieventää ystävät, jotka silloin tällöin tekevät vierailuja hänen luokseen.

Baubyn kirjoituksissa on mukana myös ripaus huumoria ja hän osaa pilailla itsensä kustannuksella. Se on ihailtavaa niin vaikean sairauden kouriin joutuneelta ja se auttaa jaksamaan. Toivoakin on aistittavissa, mikä tuntuu nyt hirveän surulliselta kun tietää, ettei Bauby elänyt kauaa kirjan kirjoittamisen jälkeen. Baubyn tila nimittäin oli hieman kohentunut hänen sairastumisensa ja kuolemansa välillä. Hän pystyi liikuttamaan päätään ja hieman jo puhumaankin, epäselvästi tosin.

Tämän kirjan tähdittäminen tai ylipäänsä arvioiminen on hankalaa. Miten arvioida tai arvottaa näin poikkeuksellisella tavalla kirjoitettu kirja? Minulla on lähisuvussani ja -piirissäni aivoverenvuodon saaneita henkilöitä, vielä nuoria sellaisia, joten Baubyn kokemukset koskettivat minua sikäli enemmän kuin jos en tuntisi samantyyppisesti sairastuneita. Mutta välillä en oikein saanut otetta Baubyn ajatuksista. Lukujen ja Baubyn ajatusten sirpalemaisuus tekee kirjasta hieman hajanaisen. Mutta siinä pitää ottaa huomioon olosuhteet, joissa kirja on kirjoitettu. Kieli on ymmärrettävästi kovin kuvailevaa, mutta myös runollista, minua hieman häiritsevällä tavalla. Enemmän pidin kirjasta tehdystä elokuvasta, siinä Baubyn kokemukset tulevat entistä enemmän iholle.

Yhdeksäs luettu teos TBR 100 -listaltani.
 
Lisää arvioita kirjasta näissä blogeissa: Tahaton lueskelija, Mainoskatko ja Kirjahiiri.

✩✩✩

Jean-Dominique Bauby: Perhonen lasikuvussa (Le scaphandre et le papillon, 1997)
Suom. Anu Partanen ja Ville Keynäs
WSOY 2008, 113 s.

Tunnisteet: , , , , ,