Raymond Carver: Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta


Luin Raymond Carverin novellikokoelman Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta (mikä ihana nimi kirjalle!) jo jokin aika sitten ja valitettavasti kokoelman tarinat ovat jo ehtineet aikalailla haalistua mielestäni, vaikka ne lukuhetkellä tekivätkin vaikutuksen. Siksi lyhyt ja napakka postaus.

Kokoelman seitsemäntoista novellia ovat tiiviitä, mutta silti psykologisesti tarkkoja tilannekuvia ihmisten välisistä tilanteista. Useimmat novelleja hallitsevista tilanteista ovat varsin jännitteisiä, mutta mahtuu joukkoon myös melko arkipäivisiäkin asioita ja sattumuksia. Niissä vallitsevaa tunnelmaa on vaikea kuvailla, mutta usean novellin jälkeen tunsin oloni hieman alakuloiseksi. Niin, ehkä novellit ovat hieman surullisia, mutta hyvällä tavalla.

Kaikki novellit kuvaavat tavalla tai toisella ihmissuhteita, usein myös rakkautta, yleensä vaikeuksissa olevaa tai jo päättynyttä sellaista. Osa novelleista on vain parin sivun mittaisia, osa hieman pidempiä, ja ne kaikki päättyvät niin, että lukija joutuu väkisinkin miettimään tuon novellissa kuvatun kohtauksen sanomaa. Useimmat novelleista eivät ole ajallisesti laajoja, vaan tiettyjä hetkiä elämästä, kuin elokuvan kohtauksia.

Kokoelmasta jäi parhaiten mieleeni sen niminovelli Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta, kenties Birdman-elokuvan vuoksi, vaikka itse novellikin teki minuun vaikutuksen. Muuten kokoelman novellit ovat jo vähän unohtuneet mielestäni, vaikka sen muistan, että novellit kuitenkin paranevat loppua kohden. Myös Carverin taito kuvata ja kertoa lyhyesti niin monimutkaisista ihmismielen asioista ja ihmisten välisistä suhteista jäi vahvasti mieleeni.

Tämä Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta -kokoelman painos on ensisuomennos Carverin samannimisestä kokoelmasta vuodelta 1981. Toinen samanniminen Carverin kokoelma on ilmestynyt suomeksi jo vuonna 1986, mutta se on koottu useasta eri Carverin teoksesta, ja se sisältää vain kolme novellia tästä alkuperäisestä kokoelmasta.

Muissa blogeissa: Tuijata. Kulttuuripohdintoja

––

Raymond Carver: Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta
(What We Talk About When We Talk About Love, 1981)
Suom. Seppo Lahtinen
Sammakko 2015, 158 s.

Tunnisteet: , , , , ,