Finlandia-palkinto 2016: voittaja

Tänään ratkesi kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat. Keskityn tässä postauksessa kaunokirjallisuuden Finlandian voittajaan, mutta kerron myös muiden kategorioiden voittajat.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat olivat Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, Riku Korhosen Emme enää usko pahaan, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Peter Sandströmin Laudatur, Tommi Kinnusen Lopotti ja Sirpa Kähkösen Tankkien kesä. Olen lukenut ehdokkaista kaksi, Viikilän ja Kinnusen romaanit. Näistä suosikkini palkinnon saajaksi on Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista, mutta arvelen, että palkinto voisi mennä hyvin Sandströmin Laudaturille. Sen aionkin lukea seuraavaksi.

Tänä vuonna ensimmäistä kerta järjestetyssä yleisöäänestyksessä äänet menivät Kimmo Ohtosen tietokirjalle Karhu – Voimaeläin, Seita Vuorelan nuortenkirjalle Lumi ja Tommi Kinnusen romaanille Lopotti. Saa nähdä, menevätkö palkinnot samoille kirjoille.

Mutta nyt, kaunokirjallisuuden Finlandian vuonna 2016 saa:


Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Raadin perustelut ehdokasasettelussa: Tämä kirja on pieni helmi. Jukka Viikilä kirjoittaa esikoisromaanissaan Helsingistä sen arkkitehdin Carl Johan Engelin kautta. Tämä tuulinen kaupunki määrittää samalla rakentajansa mielen maiseman. Kun jotain työnnetään syrjään, se työnnetään Helsinkiin. Viikilä maalaa suuria kuvia pienillä piirroilla, niukoista merkinnöistä rakentuu kaupunki ja Engelin elämänkaari. Elämäntyön inhimillinen hinta on kova, mutta maksamisen arvoinen.

Jes, ihanaa, että suosikkini voitti! Viikilä on aikaisemmin julkaissut kaksi runokirjaa ja Akvarelleja Engelin kaupungista on hänen ensimmäinen romaaninsa. Voittopuheessaan Viikilä kertoi runoilla olevan aika suppea lukijakunta Suomessa, ja koska romaani on oikeastaan ainoa myyvä kirjallisuudenlaji, päätti hän salakuljettaa lyriikkaa romaanin muodossa suuremmalle yleisölle. Siinä Viikilä onnistui hyvin. Akvarelleja Engelin kaupungista on melankolisesta tunnelmastaan huolimatta hyvin kaunis lyyrinen kokonaisuus.

Tietokirjallisuuden Finlandian voitti Mari Mannisen Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voitti Juuli Niemen Et kävele yksin.

Oletteko lukeneet voittajien teoksia? Menikö kaunokirjallisuuden Finlandia oikeaan osoitteeseen?

Tunnisteet: ,